KAŽU PAO MI JE ŠEĆER, A NI NE ZNAJU DA SU ZAVISNI: Evo koliko dana traje SKIDANJE SA NJEGA, može vam se dogoditi..
Branka Miljković - nutricionistkinja, Foto: Printscreen / PRVA/PRINTSCREEN

AUU

KAŽU PAO MI JE ŠEĆER, A NI NE ZNAJU DA SU ZAVISNI: Evo koliko dana traje SKIDANJE SA NJEGA, može vam se dogoditi..

Nutricionistkinja Branka Miljković otkrila je koji su simptomi zavisnosti od šećera i kako da ih prebrodimo.

Objavljeno:

Neki stručnjaci napominju da je zavisnost od šećera veća od zavisnosti od nekih opojnih supstanci. Zavisnost od šećera pogađa 14% odraslih i 12% dece. Šećer je jedan od pokretača upalnih procesa u telu, takođe dovodi i do gojaznosti. Nutricionistkinja Branka Miljković za Prva TV ističe da je glavni krivac u lučenju dopamina prilikom uzimanja slatkog.

"Veća zavisnost od određenih droga jeste šećer. I treba to shvatiti ozbiljno i isključiti iz ishrane jer može da napravi gomilu problema", istakla je nutricionistkinja I dodala da šećera ima čak i u slanim proizvodima, kečapu, suhomesnatim proizvodima.

Šećer pojačava ukus
Šećer pojačava ukusfoto: Profimedia

Šećer pojačava ukus, daje osećaj sitosti i proizvođači ga svesno stavljaju u proizvode kako bi se stvorila zavisnost, samim tim i kupovina istih.

"Nije to samo beli šećer, tu su i druge vrste šećera. Najjeftiniji proizvod je kukuruzni sirup koji se stavlja u gaziranim pićima", dodala je nutricionistkinja i otrkila koji se simptomi javljaju kod zavisnosti od šećera.

"Ne može dan da prođe bez slatkiša, obično kažu: ‘Pao mi je šećer, moram da jedem slatko’, to je siguran signal zavisnosti. Ali kad isljučimo šećere onda tek vidimo koliko smo zavisni. Počinje loš san, nervoza, preznojavanje, drhtavica, nadutost. Svi simptomi kao skidanje sa ozbiljnih droga”, otkrila je Branka Miljković.

Kada se skinemo sa šećera onda osećamo da je voće slatko
Kada se skinemo sa šećera onda osećamo da je voće slatkofoto: printscreen/youtube/Home Made Recipes

"Kada se skinemo sa šećera onda osećamo da je voće slatko. Ako ne osećamo ukus voća i povrća to je siguran znak da smo se prezasitili tih ukusa šećera”, dodala je i otkrila da kao zamenu za šećer sasvim je dovoljno da unosimo voće.

"U voću ima zdravog šećera, vlakna, vitamina i minerala. Šta radi šećer? Oduzima vitamine i minerale iz organizma da bi se svario. On smanjuje gvožđe, cink, to je problem", nastavila je dalje.

Nutricionistkinja je upozorila sve one koji žele da se "skinu sa šećera" da budu spremni da će od 4 do 7 dana da imaju simptome “skidanja”. Nakon toga organizam se oporavi.

BONUS VIDEO:

02:00

BILA SAM U 4. STADIJUMU RAKA PLUĆA, O DRŽAVNOM TROŠKU SAM UZELA TERAPIJU Pacijentkinja i doktor diskutuju o inovativnim lekovima

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.